Suonnan kitaratarinoita

sk_flying_v.jpg

Ensimmäinen Flying V ja pahvi-Hiwatt. Kemi 1976 tai -77. Kuva: Leena tai Seppo Kononen


Kitarakamoista tulee turistua Huojuvan ladon keikkojen yhteydessä yleisöön osuneiden kitaristien kanssa. Ilmiö alkoi jo ollessani mukana Folkswagenissa, jossa vuonna 2005 siirryin enenevissä määrin soittamaan sähkökitaraa. Tämän inspiroimana perustin 2007 Folkswagenin sivuille Semjon Semjonovitshin kitarasivut, jotka Folskista erottuani saavat jatkaa elämää täällä www.suonna.net:issä. Tämä sivu on siis tarkoitettu teille, joiden mielestä kitaroista ja kitaransoitosta on hauska turista ja lukea.

Aluksi vähän henkilöhistoriaa pikakelauksella. Tunsin suurta vetoa kitaransoittoon jo ennen kouluikää. Rustailin pahvikitaroita ja -vahvistimia ja vakuutin vanhemmat oikean soittimen tarpeellisuudesta. Mummolasta tuodun isän vanhan teräskieli-Landolan kielet olivat niin korkealla, että sain soittokelpoisemmaksi peliksi uuden nylonkielisen Hondon. Elettiin vuotta 1978 ja asuimme Keminmaalla.

Opettelin sointusoiton alkeet ominpäin Lappeenrannassa – toimittaja-isäni takia muuttelimme paljon – joskus 1980–81. Muutettuamme jälleen kerran, tällä erää Kuopioon otin joitakin tunteja Pekka Nyyssöseltä ja Janos Vargalta, mutta teoreettinen lähestymistapa ei ollut minua varten, pikemminkin itseopiskelu ja biisin sointujen korvakuulolta hahmottelu. Kun muutaman vuoden kuluttua osasin plokata Neil Youngin The Needle And The Damage Donen kuljetukset ilman tabulatuureja, tajusin osaavani soittaa kitaraa.

Aloitin sähkökitaransoiton yläasteiässä Kuopiossa Kiisseli-yhtyeessä, mutta Kiisseli ei ollut pitkäikäinen ja sähkis hautautui folk-kitarismin alle. Neil Youngin tuotanto tuli kammattua aika tiukasti läpi, tabitin Niilon levyt Reactoria ja Transia myöten. Siihen aikaan ei ollut Internetiä, josta olisi voinut plokata minkä tahansa biisin soinnutukset muutamassa sekunnissa.

Vaikka jo Kiisselissä yritin tehdä omia biisejä, alkoi vakavampi laulunkirjoittamisen opiskelu sivariaikoina Varkaudessa 1991. Jyväskylän opiskeluvuosinani 1992-98 soittelin folkkia sellaisissa kokoonpanoissa kuin Suuri silmä ja Korpraali Kukkakaali ja trubaduurihommiakin kokeilin.

Joensuuhun 1998 muutettuani soitin ensin folkkia Tuhatkaunossa, sitten country & easterniä Folkswagenissa ja nyttemmin siis härmäkantria Huojuvassa ladossa.

Kun Folskissa vuonna 2005 palasin sähkökitaran pariin, oivalsin miten erilaisista soittimista akustisessa teräskielisessä ja sähkökitarassa on kyse. Olen sinut sen kanssa, mitä saan irti akustisesta, se melkeinpä riittää minulle, mutta sähkökitarismin tiellä tunnen olevani vasta alussa. Kuinka monesti on pitänytkään keikalla manata, kun "sormet on kuin nippu kyrpiä". Välillä irtoaa paremmin... Ihan mukavaltahan tuo on tuntunut, kun välillä yleisöön osuneet toimittajatkin ovat huomanneet, että jonakin iltana homma toimi :-)


Kitarat

Hondo II H 90 N

Tuntematon

Suzuki Stratocaster

Ibanez Ragtime Special R-400

Landola J-20

Landola S-70 CN

Martin Backpacker

Martin DCXME

Gibson Les Paul Classic (2003)

Squier Affinity Tele

Gibson Nighthawk ST3 (1995)

Yamaha FG-411-12

Firevox Les Paul

Fender Blue Flower Telecaster (1988)

J & D Les Paul

Ovation 1117-4

Epiphone Wildkat Royale

Martin D-41 (2004)

Martin D12X1AE (2012)

Tokai Love Rock ALS-58V (2006)


Mandoliinit

Segovia

Fender FM-52E SB

Washburn M3SWSBKiitos kiinnostuksesta!

Tässä vielä omia suosikkikitaristeja.

Copyright Suonna Kononen 2007-2019

Valokuvia ei saa kopioida ja jäljentää ilman lupaa. All photos are copyrighted and may not be reproduced.