Ovation 1117-4

Tähän instrumenttiin liittyy ehkäpä metafyysisin kitarakokemukseni. Näin kopaltaan haljenneen, vähän tökerösti liimatun soittimen Joensuun Ykkösmusiikissa vuonna 2011, ja tuli pakonomainen tarve saada kitara itselle. Ikään kuin se olisi kitaraständistä sanonut, että pelasta minut, vielä minussa on kitaraa.

Kaula oli hyvä, sähkökitaramainen, eikä kitara ollut kallis. Entinen omistaja oli tuonut soittimen Amerikasta, kertoi Ykkösmusiikin Kimmo, ja kannesta löytyikin kaiverrus U.S.A -77. Olen aina tykännyt tällaisista kulhopohja-Ovationeista. Enollani oli vastaava 80-luvulla ja pääsin silloin muutaman kerran kokeilemaan.

Kaupat tuli. Vein kitaran kotiini ja kirjoitin sillä Huojuvalle ladolle tosta vaan -tyyliin kappaleen Rakkaus ja juuret. Siitä tuli toistaiseksi suurin hittini, Radio Suomen soitetuimpien listan kakkonen syksyllä 2012 ja tv-ohjelma Paluumuuttajien tunnusmusiikki.

Tämän kokemuksen myötä olen alkanut uskoa entistä enemmän intuitioon. Myös kitaranostossa. Kitarat eivät ole vain materiaa, vaan aineen ja hengen, värähtelyn ja värähtelemättömyyden välimaastossa. Niihin latautuu vuosien varrella soittajistaan kaikenlaista, jota ne lähettävät ulos...

Asensin Ovationin kannen alle kontaktimikrofonin tarkoituksena tehdä siitä keikoille kakkoskitara, mutta homma ei onnistunut. Ääni on sähköisesti vahvistettuna banjomaisen kuminen, osittain varmaan muovipohjan, osittain kannen värähtelyä estävän liimakorjauksen takia. Niinpä Ovation on saanut elämän nuotiokitarana. Monet riemukkaat keikkojen jatkot ja pihanuotioinnit sillä on jo soitettu.

Antaako Ovation vielä uusia kappaleita? Sitä ei eläkeläiseltä voi ehkä vaatia. Tuli jo yksi aika iso.

Äänessä: Huojuvan ladon Rakkauden ja juurten instrumentaaliversiossa Paluumuuttajat-tv-sarjassa (2012). Anna minulle atomipommi -kappaleessa DADGAD-vireessä Rinne-levyllä (2013).

hl_tampere_270112_pieni.jpg

Tampereen Hullun Poron bäkkärillä Ovationin, Marko Sillanpään ja Pekka Myllykosken kanssa. Menossa Mystinen metsätyömies-Cosmic Cowboy-yhteisnumeron harjoittelu. Kuva: Yrjö Vähäkallio

> seuraavaan kitaraan

< takaisin Suonnan kitarasivuille