Suonna Konosen CV + lehtityöt
Synnyin Ruotsin Trollhättanissa 22.2.1971.
Ylioppilaaksi Kuopion klassillisesta lukiosta 1990.
Siviilipalvelus Varkauden kaupunginkirjaston musiikkiosastolla 1990-1991.
Opiskelin Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa, kirjallisuutta, folkloristiikkaa, taidekasvatusta yms. 1992-1998. Gradu jäi tekemättä, mutta HuKin paperit sain.
Olen toimittaja kolmannessa polvessa, eikä ole koskaan ollut epäselvää, mitä päivätöikseni tekisin, vaikka musanteko onkin aina ollut rakas harrastus ja viime vuosina olen kirjoittanut myös kirjoja.
Toimittajan työura alkoi kesätoimittajan hommilla ja toimittajien lomituksilla vuosina 1988-1997 Savon Sanomissa, Koillis-Savossa, Viikko-Savossa, Lappeenrantalaisessa ja Etelä-Saimaassa. Savon Sanomiin kirjoitin kauan rocklevykritiikkejä.
Opiskeluaikoina 90-luvulla avustin musajutuilla useita lehtiä, muun muassa Keskisuomalaisen Syke-liitettä ja levynkeräilylehtiä Vinylmaniaa ja Rarea. Muutaman jutun sain läpi Soundiinkin - siihenastisen elämäni hienoimpia hetkiä oli, kun Timo Kanerva soitti, että "on nämä juttunäytteet ihan hyviä, tarjoa vaan juttuja meille". Olin sentään lukenut Soundit ja Platat-kirjat kannesta kanteen moneen kertaan. Vinylmanian Pekka Streng –juttuun uhrasin 1995 energiaa yhden gradun verran, ja se olikin aikanaan aika uranuurtava. Voit käydä lukemassa jutun lyhennelmän Jukka Lindforsin Streng-sivuilta.
Halusin kokeilla musiikkikirjoittamista myös pienlehtivinkkelistä, ja tamperelaisten Juha Seitzin ja Mika Helanderin kanssa julkaisimme 1996-1998 muutaman numeron Usva-pienlehteä. Se keskittyi 70-luvun Musa/Soundi-hengessä progeen ja folkkiin, lehden avustajakuntaan lukeutui muiden muassa Tommi Liimatta. Vuosi-pari myöhemmin olisi kai jo perustettu Internetiin musiikkisivusto tyyliin Rockmusica tai Palasokeri... Oli nastaa ehtiä kokea pienlehtiaika.
Vuodesta 1998 olen ollut töissä Joensuussa sanomalehti Karjalaisessa, valtaosan ajasta kulttuuritoimituksessa. Enimmäkseen kirjoitan musiikista, kirjallisuudesta ja arkkitehtuurista ja teen henkilöhaastatteluja. "Kirjailijat ovat maan jättiläisiä", sanoi Reidar Palmgren haastattelussa vuonna 2009, ja olen aika lailla samaa mieltä. Heitä on aina mukava jututtaa.
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon esiraatilaisena olin vuonna 2020. Se on ollut mielenkiintoisimpia kokemuksia, joita kulttuuritoimittajan työ on tuonut tullessaan. Yleisradion Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -kirjallisuuspodcastissa olin mukana 2021–2023.
Tunnustuksia vuosien varrella:
- Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan Pohjois-Karjalan taidepalkinto 2022 - Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkuus romaanilla Tie päättyy meren rannalle 2022 - Pohjois-Karjalan rakennuspalkinto 2018 (Pohjois-Karjalan arkkitehtuurioppaan työryhmän jäsenenä) - Kirjailijayhdistys Ukrin vuoden kynä 2016 (sanomalehti Karjalaisen kulttuuritoimituksen jäsenenä) - Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys PKJY:n journalistipalkinto 2013 - Kirjailijayhdistys Ukrin vuoden kynä 2009 (Folkswagen-yhtyeen jäsenenä) - Suomen Journalistiliiton vuoden järjestöteon 2003 kunniamaininta (Toimittajalauluja-levy)
Juttukeikalla Varkaudessa joulukuussa 2009, kirjailija Jukka Itkosen kanssa Esa Pakarisen haudalla Könönpellon hautausmaalla. Kuva: Mikko Makkonen / Sanomalehti Karjalainen
Kirjailija Simo Hämäläistä jututtamassa Joensuun Wanhassa Jokelassa, itäisen Suomen legendaarisimmassa taiteilijaravintolassa marraskuussa 2011. Kuva: Mikko Makkonen / Sanomalehti Karjalainen
Professori Heikki A. Reenpäätä haastattelemassa Otavassa helmikuussa 2013. Kuva: Kimmo Brandt / Com.pic
Yhteydet: suonna miukumauku yahoo piste com 040 5726206 |