Huojuva lato:
Lähde länteen!

hl_lahde_lanteen_pieni.jpg

Cd, kesto 56.07
Pilfink Records JJVCD-80, julkaistu 14.05.2010

1.  Elän mun unelmaa (Säv. & san. Suonna Kononen) 4.38
2.  Saattue Murmanskiin (Säv. & san. Suonna Kononen) 5.26
3.  Äidit, älkää kasvattako pojista muusikoita -Mamas Don't Let Your Babies Grow Up To Be
    Cowboys-
 (Säv. & san. Ed Bruce & Patsy Bruce, suom. san. Suonna Kononen) 3.39
4.  Tex Willerin poika (Säv. & san. Suonna Kononen) 4.23
5.  Balladi Seilin saaresta (Säv. & san. Kapa Ahonen) 5.39
6.  Kolmisiipinen lokki (Säv. & san. Suonna Kononen) 2.32
7.  Lähde länteen! (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.58
8.  Outokummun kupari -U.S. Steel- (Säv. & san. Tom Russell, suom. san. Suonna Kononen) 4.17
9.  Sydänkesän vihreät niityt (Säv. & san. Suonna Kononen) 4.21
10. Hullu suomenhevonen (Säv. & san. Suonna Kononen) 5.02
11. Tuuli kuljettaa (Kainin poika) (Säv. & san. Sakari Neuvonen) 5.28
12. Syvärin jouluyö( Säv. & san. Suonna Kononen) 6.42

Suonna Kononen: laulu, akustiset ja sähkökitarat, huuliharppu, koskettimet (5, 11)
Ilkka Vartiainen: pedal steel, dobro, banjo, taustalaulu
Yrjö Vähäkallio: basso, akustiset ja sähkökitarat, mandoliini, lyömäsoittimet, taustalaulu
Veli-Pekka Kinnunen: rummut, taustalaulu

Levyllä vierailevat

Heikki Korhonen: taustalaulu (7)
Ilkka Korjus: Hammond L-100 (9)
Jarmo Kähkönen: viulu (7), taustalaulu (3)
Taija Maatiala: laulu (9)
Joona Nyberg: taustalaulu (7)
Jyri Ojala: trumpetti (4)
Jarkko Pohjolainen: rummut (9, 10)
Kyösti Pärssinen: tinapilli (7)
Jaana Raivio: taustalaulu (1)
Aapo Ruuttunen: taustalaulu (2, 3, 6, 8, 12)
Teemu Sinkko: taustalaulu (1, 2, 3, 4, 7, 10, 11)
Arto Tarkkonen: haitari (12)

Sovitukset Huojuva lato & vierailijat
Tuotanto Suonna Kononen, Yrjö Vähäkallio & Teemu Sinkko
Äänitys, miksaus ja masterointi Teemu Sinkko
Pilfink-studio, Ylämylly 1-4/2010, paitsi
raita 10 pohjat Pilfinkissä 10-11/2008, raita 9 pohjat Pilfinkissä 3-6/2009,
raidoilla 2, 3, 6, 8, 12 lisä-äänitykset Yrjö Vähäkallio Outokummussa ja Jyskässä 2-3/2010
Kannen maalaus Heidi Vasara
Kannet Hanna Malinen


Huojuvan ladon toiminta tähtäsi alusta asti pitkäsoiton tekemiseen. Tällainen kiekosta tuli. Radio Suomen Kantritohtori Teppo Nättilän mukaan kyseessä on suomalaisen countryn klassikko, ja pahapa tuohon on mennä vastaan sanomaan... Nykytietämyksellä [SK 5/2012] ja Ladon nykyisellä keikkakokemuksella ja viisimiehisellä nykykokoonpanolla kappaleet soitettaisiin eri tavalla, ehkä "paremminkin", mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan, mutta tällaiseen tuonaikaisilla taidoilla ja Pilfinkin käyttöön antamalla studioajalla pystyttiin.

Lähde länteen! sai varsin hyvät kritiikit ilmestyessään esimerkiksi Soundilta ja Aamulehdeltä. Merkittävää ja motivoivaa oli sekin, että Äidit, älkää kasvattako pojista muusikoita roikkui kesällä 2010 seitsemän viikkoa Radio Suomen soitetuimpien listalla. Olisin olettanut, että kappaleista soittoon pääsee Sydänkesän vihreät niityt jos joku, mutta tajusin sitten, että countryvaikutteisia kesäisiä kappaleita Suomessa on tarjolla enemmän kuin sydämellisen humoristista härmäkantria.

Albumin biiseistä kahdeksan on omiani, kaksi käännöksiä amerikkalaisista klassikoista ja kaksi suomalaisia covereita, Balladi Seilin saaresta on Nääsvillen veljesten kappale vuodelta 1998 ja Tuuli kuljettaa Tartossa asuvan lauluntekijä Sakari Neuvosen aiemmin levyttämätön helmi. Sakun kädenjälki voi olla joillekin tuttua sellaisista Folkswagen-yhtyeen repertuaarissa olevista kappaleista kuin Murmansk (Matkaselän asemalla -levyllä) ja Libahundinaine (Kyläkaupan rappusilla -levyllä).

Tuotantoani tiheämmällä kammalla läpikäyneet ovat saattaneet huomata, että mukana on (taas) 90-luvun omakustanteilta tuttuja juttuja. Ysärillä tuli tehtyä paljon biisejä, joille on myöhemmin löytynyt käyttöä "oikeasti levyttävissä" orkestereissa. Sekä Kolmisiipinen lokki että Sydänkesän vihreät niityt saivat ensimmäisen julkaisun Ylistönmäen musta koira -cdr-albumilla 1999.

Lähde länteen!in Hullu suomenhevonen -versio on peräisin vuoden 2008 singlesessioista ja Sydänkesän vihreät niityt vuoden 2009 Kesäheinää-sessioista. Hullun suomenhevosen laulut ja taustalaulut tehtiin kuitenkin albumille uusiksi, Sydänkesässä lead-lauluni ja Ilen stilikat uusittiin. Näillä raidoilla esiintyy vielä Ladon ensimmäinen rumpali Jake Pohjolainen.

Levyn kappaleista Saattue Murmanskiin ja Syvärin jouluyö julkaistiin ikäänkuin singleirroituksina Kaustisen talvet -levyllä marraskuussa 2010.

Levyn vierailijalistalta löytyvät muun muassa Pihasoittajat-puhaltaja Kyösti Pärssinen, joka soittaa tinapilliä nimikappaleella, ja Yawnmovers-laulaja Taija Maatiala (ihana duetto Sydänkesän vihreissä niityissä). Arto Tarkkosen haitariosuus Syvärin jouluyössä on hemmetin hieno. Korpraali Kukkakaalin Aapo Ruuttunen on merkittävässä vierailuosassa taustalaulajana. Aapon ja meikäläisen äänet sointuvat hyvin yhteen, ja tuli idea pyytää Aapoa stemma-avuksi. Jos mies asuisi Pohjois-Karjalassa, hänet olisi pakotettu Ladon jäseneksi jo kauan aikaa sitten.

Linkkejä levyn arvioihin sekä laulujen tekstit ja tabulatuurit löytyvät Huojuvan ladon sivuilta. Albumin painos on valitettavasti lopussa, eikä sitä yhtyeeltäkään ole saatavissa, mutta Spotifyssa kiekon voi kuunnella, joistakin nettikaupoista ostaakin.


hl_promo_touko_2009_pieni.jpg

Lähde länteen! -promootiossa käytetty bändikuva otettiin Joensuun Noljakassa toukokuussa 2009. Vasemmalta Ilkka Vartiainen, Yrjö Vähäkallio, SK ja Veli-Pekka Kinnunen. Kuva: SK