Folkswagen:
Kyläkaupan rappusilla

fw_kylakaupan_rappusilla_pieni.jpg


CD, kesto 58.23
Pilfink Records JJVCD-55, julkaistu 06.06.2008

1.  Pojanpoika poistuu (Säv. & san. Suonna Kononen)
2.  Leningradin reissu (Säv. & san. Veikko Lavi)
3.  Vanhan kyläkaupan rappusilla (Säv. & san. Suonna Kononen)
4.  Isoisän uni (Säv. & san. Timo Munne)
5.  Toarie (Säv. & san. Timo Munne)
6.  Alla venäläisen kuun -Underneath The Russian Moon- (Säv. Meyer Gusman, san. James Kendis & Frank Samuels,
    suom. san. Matti Jurva)
7.  Ladoznoje Ozero Twist (Säv. Pjotr Tshaikovski)
8.  Rasputiini (Säv. & san. J. Alfred Tanner)
9.  Karjalan marssi (Säv. Heikki Valpola, san. Hannu Nurmio)
10. Karjalan paalutus (Säv. Jari Lappalainen, san. Timo Munne)
11. Kaunis kylmä (Säv. Suonna Kononen, san. Aulikki Oksanen)
12. Simanan laulu (Säv. & san. Timo Munne)

St. Mura - Folkswagenin kielikyly

13. Sandra Of St. Mura -Suhmuran Santra- (Säv. & san. Terho A. Könönen, engl. san. Susan Sinisalo)
14. Tulkua Vienah työ käymäh (Säv. trad., san. Anna Sorjonen)
15. Casatschok -Katjusha- (Säv. & san. Boris Rubaschkin, ital. san. Giancarlo Guardabassi, A. Ciotti & D. Ciotti)
16. Libahundinaine -Canadian Whiskey- (Säv. & san. Tom Russell, vir. san. Sakari Neuvonen & Olli Kortelainen)
17. Livet är härligt -Poljushko pole- (Säv. & san. trad.)
18. Tjomnaja notsh (Säv. Nikita Bogoslovski, san. Vladimir Agatov)

Timo Munne: laulu, akustinen kitara (12)
Suonna Kononen: akustiset, akustiset 12-kieliset ja sähkökitarat, laulu (3, 6, 8, 11, 15), huuliharppu (3), mandoliini (15), koskettimet (11)
Joonas Ojajärvi: sähköbasso, nauhaton sähköbasso, kontrabasso, mandoliini (15), laulu (8, 9)
Jari Lappalainen: rummut, lyömäsoittimet, piano (5, 9, 11), xylorimba (2, 10, 17), mandoliini (3, 10), bouzouki (12, 15), balalaikka (2), koskettimet (7), kellopeli (11), laulu (8)

Vieraana
Martin Hein: viulu (16)
Olli Kortelainen: taustalaulu (16)
Marita Koskelo: kantele (12)
Arttu Kunnasto: haitari (1, 13, 17), laulu (17)
Harri Marstio: laulu (13)
Jyri Ojala: trumpetti (9)
Ossi Perälä: klarinetti (14), tinapilli (14), laulu (17)
Teemu Sinkko: kaappikello (4)
Kari Tiussa: pasuuna (9)
Ile Vartiainen: pedal steel -kitara (16)

Sovitukset Folkswagen ja vierailijat
Äänitys, miksaus ja masterointi Teemu Sinkko
Ylämyllyn JJ Voice Studio 12/2007 - 05/2008
Piano-osuudet äänitetty Joensuun konservatoriolla
Kannen piirros Jokke Saharinen
Kansityöt Heikki Kotilainen


Tätä neljättä Folkswagen-albumia olen kuunnellut kaikista eniten. Tyttäreni mieltyi alle kouluikäisenä Kyläkaupan rappusiin autolevynä, enkä oikein tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa kuunnellessani noin kolmattasataa kertaa Pojanpoika poistuuta, Vanhan kyläkaupan rappusia, Tulkua Vienaa, Casatschokia tai Leningradin reissua, jotka olivat hänen lempibiisejään. Minä kuulin niistä enää laulusuoritusten epävireiset kohdat.

Onhan tällä levyllä paljon hyvääkin. Jos minun pitää Kyläkaupan rappusilta jotakin vapaaehtoisesti kuunnella, niin valinta osuu Kauniiseen kylmään tai Libahundinaiseen, jossa Vartiaisen Ile soittaa hienosti pedal steeliä.

"Folkswagenin neljännellä albumilla uppoudutaan kuplettien, laulelmien, iskelmien ja vanhan tanssimusiikin maailmaan", kirjoitin aikoinaan Folskin sivujen diskografiaan, ja noinhan se on. Levystä tuli värikäs kokonaisuus, jonka niittaa lopun kuusikielinen "bonus-ep". Siinä on mukana sitä Folkswagenin älyvapaata "kukaan muu ei tee tämmöistä" -elementtiä, joka monelle oli Folskissa eniten mieleen.

Kyläkaupan rappusten kärkiraidaksi nousi Harri Marstion kanssa tehty Suhmuran Santra -suomennos, jolla päästiin ensimmäistä kertaa radiosoittolistoille. Näin tekstin eräässä Terho A. Könös -julkaisussa, ja aistin Pedro's Heavy Gentlemen -tyyppisen osuman mahdollisuudet. Timo tunsi Marstion, joka suostui mukaan. Kappaletta kuuli eri puolilla maata pitkin kesää 2008, ja tuntuihan se palkitsevalta - 15 vuotta kovaa musanteon yritystä, jos Nokivasarasta alan laskea, ja vihdoin ensimmäisen kerran kunnolla radiosoittoa.

Sandra Of St. Mura taitaa jäädä Folkswagenin jäljeksi suomalaisen populaarimusiikin historiaan. Pieni kaihoisa alaviite, mutta silti. Yhä vieläkin sydän sykähtää, kun kuulen 12-kielisen kitarani alkusoinnun raapaisun eetterissä. Olisin ollut halukas tekemään seuraavana vuonna jatko-osan Marstion kanssa, Karjalan kunnaista on nimittäin olemassa laulettava englanninnos, mutta bändipalaverissa 50 prosentin päätöksellä idea ammuttiin alas. Eläköön bändidemokratia.

Levynkeräilyllisesti Kyläkaupan rappusilla on mielenkiintoinen tapaus. Erilaisia variantteja on liikkeellä kolme. Ensimmäisen painoksen takakannessa on painovirhe (Sandra Of. St. Mura), ja bookletin mustavalkoiset valokuvat ovat menneet painossa tukkoon. Kakkospainoksessa bookletin kuvat muutettiin värillisiksi, mutta takakannen inlay cardin valkoisen tilalle vuosi punainen väri. Kolmannella yrittämällä paketti oli kunnossa. Tähän päälle vielä se levynkeräilijöille tärkeä tieto, että kansissa oli hehkutustarra, jolla rummutettiin Sandra Of St. Muran mukana oloa.

Levyä on vielä saatavissa Pilfink Recordsin verkkokaupassa hintaan 6,95 e/kpl.


fw_promokuva_2008_pieni.jpg

Kyläkauppa-ajan promokuva otettiin Joensuun Marjalan Bunkkerimuseon maisemissa huhtikuussa 2008. Vasemmalta SK, Timo Munne, Jari Lappalainen ja Joonas Ojajärvi. Kuva: Jussi Sinkkonen

fw_raavuori_220808_pieni.jpg

Ainoa kerta, kun Marstio esitti Sandra Of St. Muran livenä Folkswagenin kanssa, tapahtui Elimäen Raavuorisoitossa 22.08.2008. Vasemmalta SK, Arttu Kunnasto, Jari Lappalainen, Harri Marstio, Timo Munne ja Joonas Ojajärvi. Keikalta kuvattua videomateriaalia käytettiin myös Sandran musiikkivideossa. Kuva: Arto Laitinen