Suonna Kononen:
Nokivasara - Demo

sk_nokivasara_pieni.jpg

Kasetti, kesto n. 19.00
Levyasema Lempi LEKA-1, kasetti-ep 09/1993

A-puoli
1. Oikeilla nimillä (2.09)
2. Karoliina (2.09)
3. Sanat (kuin torakat) (0.57)
4. Paleltaa (3.31)

B-puoli
1. Istutaan valtavan halavan oksalla (1.41)
2. Nokivasara (2.08)
3. Elämää cumun ehdoilla (1.57)
4. Kemi (3.24)

Säv., san. & sov. Suonna Kononen

SK: laulu, akustinen kitara, huuliharppu

Vierailemassa
Lillan Krogerus: taustalaulu (A4, B1, B3)
Janne Siltavuori: akustinen kitara (A1, A3)

Äänitys ja miksaus Erkki Okkonen
Karjasampo-studio, leppävirta 13.-14.08.1993
Kansi SK


Ensimmäinen Konos-äänite koskaan on tämä kahdeksan laulun kasetti-ep, samalla "omakustanneyhtiöni" Levyasema Lemmen ensimmäinen julkaisu.

Omia lauluja rupesi tulemaan kuin kakkaa lapsen lahkeesta sivarivuonna Varkaudessa 1991. Kun muutin opiskelemaan Jyväskylään 1992, oli homma jo täydessä vauhdissa. Sen lisäksi, että perustimme opiskelukavereiden kanssa folk-yhtye Suuren silmän, halusin kokeilla musan tekemistä mies & kitara -pohjalta.

Kävin äänittämässä tämän ensimmäisen oman demokoosteeni kesällä 1993 Leppävirralla vanhan Se-miehen Erkki Okkosen studiolla, joka on AmF-soitinpajan yhteydessä. Olin diggaillut nuoruudessani Setä ja Mikko Perkoilaa, joten sessiossa oli mojot kohdallaan, vaikka jälki nykykorvin ei kuuntelua kestäkään. Naistaustalauluissa auttanut kaunisääninen Anna "Lillan" Krogerus oli Kuopion-vuosien kontakti - sama nainen, joka on sittemmin tehnyt uraa teatterin puolella. Janne Siltavuori taas jakoi kanssani sivarikämpän Varkauden Nyyrikinkujalla. Hänen kanssaan kokeilimme jopa katusoittoa Varkaudessa. Janne bongasi minulle Varkauden Musiikki-Fazerilta käytettynä nykyisenkin akustisen pääkitarani, Ibanez Ragtime Specialin, ja Jannen lainaamalla neliraiturilla vuonna 1991 tein ensimmäiset demokokeiluni. Kiitos Siltsu! Jos olisit haukkunut musani pataluhaksi, olisin tajunnut jättää folk-kotkotukset ajoissa ja voinut keskittyä kunnolla opintoihini. Minkä Ruotuväki-lehden päätoimittajan maailma minussa menettikään.

Nokivasaran lauluista onnistunein on nimikappale, josta Suuri silmäkin äänitti oman version, jonka valitsin 2011 Suomenhevonen ja muita lauluja -kokoelmalle. Kirjoituskonelaulu Sanat (kuin torakat) ja lapsuuskaupunkivierailun inspiroima Kemi saavat nelikymppiseltä Konoselta kanssa tyydyttävän arvosanan. Olisinpa sovittanut nämä kolme laulua kunnolla ja keskittynyt Okkosen valvovan silmän alla niiden mahdollisimman sävelpuhtaaseen ja silti tunteikkaiseen tulkitsemiseen. Jos luet tätä diskografiaa kronologisesti eteenpäin, huomaat että olen tehnyt paljon virheitä ja oppinut niistä - osaan toistaa ne täydellisesti.

Jaa että mistä Nokivasaroita saa? Ei mistään, ja jos Huuto.netistä saa, kuten olen joskus kauhukseni huomannut, niin huutakaa ja postittakaa minulle - hautaan ne Pohjois-Karjalan tulevaan uraanijätehautaan, joka on Arevan mukaan helvetin luotettava loppusijoituspaikka kaikelle kauhealle.

Vakavasti ottaen minulla on Nokivasaroita vielä jokunen kaapissa, mutta suostun luovuttamaan niitä vain suurta kaunopuheisuutta ja harrastuneisuutta osoittaville konossööreille.