Huojuva lato:
Virran Ola on vielä kuningas

hl_virran_ola_pieni.jpg


Cd-ep, kesto 16.32
Suomen Maaseutumusiikkiyhdistys SMYCD-07, julkaistu 28.05.2011

1. Virran Ola on vielä kuningas -Bob Wills Is Still The King- (Säv. & san. Waylon Jennings,
   suom. san. Suonna Kononen) 2.59
2. Polle, vie mut kotiin (Älä vie talliin Laurilan) (Säv. Ossi Töyry & Pekka Töyry,
   san. Pekka Töyry) 4.40
3. Tiellä taas -On The Road Again- (Säv. & san. Willie Nelson,
   suom. san. Markojuhani Rautavaara) HUOJUVA LATO & MARKOJUHANI RAUTAVAARA 3.53
4. Viimeinen virsi (Iltahetki) (Säv. Suonna Kononen, san. Jaakko Rautiainen) 4.49

Suonna Kononen: laulu, 6- ja 12-kieliset akustiset ja sähkökitarat, huuliharppu, koskettimet (3), piano (4), cümbüs (4)
Ilkka Vartiainen: pedal steel, dobro
Yrjö Vähäkallio: basso, akustinen kitara, lyömäsoittimet

Levyllä vierailevat

Pyry Mantere: rummut, lyömäsoittimet
Markojuhani Rautavaara: laulu

Sovitukset: Huojuva lato
Tuotanto: Suonna Kononen & Yrjö Vähäkallio, paitsi
"Tiellä taas" Suonna Kononen, Yrjö Vähäkallio, Markojuhani Rautavaara & Pyry Mantere
Äänitys Yrjö Vähäkallio
Outokumpu ja Joensuu 1-4/2011
Lisä-äänitykset ja miksaus Pyry Mantere & Markojuhani Rautavaara
Chihuahua-studio, Tähtelä, Inkoo 5/2011
Masterointi Mika Jussila, Finnvox
Kannen valokuva SK
Kansi Marko Aho


Vuonna 2002 Tuhatkaunon Aavarannasta alkanut yhteistyöni joensuulaisen Pilfink Recordsin kanssa päättyi Suomenhevonen ja muita lauluja -kokoelmaan 2011. Uudeksi levy-yhtiöksi tuli tamperelainen Suomen Maaseutumusiikkiyhdistys, jolla ensimmäinen julkaisu oli tämä neljän biisin mittainen kesäinen ep.

Virran Ola on vielä kuningas on ehdottomasti paremmanpuoleisia Huojuva lato -raitoja, ja tottakai odotuksena oli, että kappale uusisi Äidit, älkään radiomenestyksen. Soittolistoille biisi ei kesän 2011 mittaan päässyt, mutta mukavasti se silti radiossa soi, pääsi Maaseutumusiikkia vol. I -kokoelmalle ja kohosi keikoilla selkeäksi yleisösuosikiksi. Virran Olan alkuperäisteoksessa Waylon Jennings teki kunniaa western swingin suurmiehelle Bob Willsille. Vartiaisen Ilkka ehdotti käännöstä otsakkeella Virran Ola on vielä kuningas, minkä sitten toteutin.

Levyn muista biiseistä Polle, vie mut kotiin on kaipiaislaisen Los Jacopablos -yhtyeen maalaismusiikkihelmi, joka on sovitettu akustiseksi kantriksi. Viimeinen virsi (Iltahetki) on 1990-luvun folkjuttujani - julkaistu ensimmäisen kerran Impressionistinen tapa katsella lumihiutaleita -kasetilla. Tekstistä vastaava Jaakko Rautiainen on sama mies, joka on kirjoittanut tekstin Laiturin alla -biisiin (Ladon Kesäheinällä ja Korpraali Kukkakaalin Lisälehdillä).

Tiellä taas -suomennoksensa Markojuhani Rautavaara levytti ensimmäisen kerran Ruostuneet vanteet ja himmenneet lyhdyt -albumilleen 1997. Lato tutustui mieheen Valtimon Neitivirtafolkissa 2010, minkä jälkeen on pari kertaa harrastettu yhteisiä keikkanumeroita.

Lainamateriaalipainotteista ep:tä tehdessä omatekoisiakin Lato-biisejä toki kuumotteli takataskussa, mutta panttasin niitä Ladon kakkosalbumille. Levynkeräilijänä tykkään siitä, että pikkulevyillä on materiaalia, jota ei muualta löyty, ja hyviä covereita on toki aina mukavaa soittaa...
 
Virran Olan äänityksiin haettiin uutta tekotapaa. Kymmenen viime vuoden aikana yhtyeideni musiikkia oltiin tallennettu lähinnä Pilfinkin ja JJ Voicen studioilla Joensuussa ja Liperissä, ja oli aikakin kokeilla jo jotain muuta. Ykä Vähäkallio äänitti alkuvuoden 2011 mittaan kaikki Virran Olan kappaleiden pohjat kotistudiolaitteistollaan omassa kellarissaan Outokummussa ja meikäläisen musiikkihuoneessa Joensuussa, minkä jälkeen tiedostot siirrettiin Inkooseen Chihuahua-studion kovalevylle. Chihuahuassa tehtiin uusiksi osa raidoista ja miksattiin kokonaisuus.

Levyllä soittaa siirtymävaiheen kokoonpano, alkuperäinen alusta asti mukana ollut Lato-kolmikko. Yhtyeen rumpalin vaihdos osui parahiksi levyn teon aikaan, ja Chihuahua-studion äänittäjä, Markojuhani Rautavaaran Tekosyyttömät-bändin rumpali Pyry Mantere istui avuksi rumpupallille.

Levyn syntyketjun muutos heijastui siihenkin, että levylle piti etsiä uusi masterointipaikka. Olin kauan ajatellut, että olisi hienoa, jos jossakin levyssä, jolla olen mukana, lukisi legendaarinen "masterointi Mika Jussila, Finnvox". Rahallahan siitä selvittiin.

Kun levy oli saatu valmiiksi, ajettiin sisään uusi Lato-kokoonpano, johon liittyivät kitaristivahvistukseksi Jarno Korhonen, musikaaliseksi soittajaksi havaittu valtimolaisukko Ilen johtamasta the Milking Machinesta, ja uusi rumpali, jämäkkäkätinen Ville-Veikko Markkanen, jonka joensuulaiset juurimusan ystävät tietävät bluesbändi Root Remedystä. Ladon lavasoundi alkoi tukevoitua ja levysoundi täyteläistyä, mistä osoituksena uuden kokoonpanon ensimmäinen julkaisu, vuoden 2012 Lieksan tyttö.

Virran Ola on vielä kuningas -rallin voi käydä kuuntelemassa ilmaiseksi Ladon Myspace-sivulla. Linkkejä levyn arvioihin, laulujen tekstit ja tabulatuurit löytyvät Huojuvan ladon sivuilta. Levy on loppuunmyyty, mutta nimikappaleen saa itselleen Maaseutumusiikkia vol. I -kokoelmalla.


hl_tuulaaki_280511_pieni.jpg

Virran Olan julkaisukeikka Joensuun Tuulaakissa 28.05.2011. Yhtye oli keväällä kasvanut kvintetiksi. Vasemmalta Ilkka Vartiainen, Jallu Korhonen, Ville-Veikko Markkanen, SK, keikalla kitarassa vieraillut Marko Aho ja Yrjö Vähäkallio. Kuva: Janna Puumalainen