Lieksan tyttö

hl_lieksan_tytto_pieni.jpg

Mini-cd, kesto 17.30
Suomen Maaseutumusiikkiyhdistys SMYCD-11, julkaistu 02.05.2012

1. Lieksan tyttö -Country Girl- (Säv. & san. Nick Lowe, suom. san. Suonna Kononen) 3.31
2. Maalaismaisema -Country Comfort- (Säv. Elton John, san. Bernie Taupin, suom. san.
   Jukka Virtanen) 3.47
3. Kosmiset huolet (Säv. & san. Sakari Neuvonen) 3.30
4. Paha kuu -Bad Moon Rising- (Säv. & san. John Fogerty, suom. san. Tuomari Nurmio) 2.57
5. Kaksi-nolla (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.53

SK: laulu, akustiset ja sähkökitarat, mandoliini, huuliharppu, koskettimet
Ilkka Vartiainen: pedal steel, dobro, banjo
Jarno Korhonen: sähkökitara
Yrjö Vähäkallio: basso, akustiset ja sähkökitarat, perkussiot, taustalaulu
Ville-Veikko Markkanen: rummut

Levyllä vierailevat
Heli Sillanpää: taustalaulu (1, 2)
Marko Sillanpää: taustalaulu (1)
Tuire Silvennoinen: taustalaulu (1)

Sovitukset: Huojuva lato
Tuotanto: Suonna Kononen & Yrjö Vähäkallio
Äänitys: Mikael Tiittanen & Sami Hakala, Hitsville IV, Helsinki 1/2012 ja
Yrjö Vähäkallio, Joensuu-Outokumpu-Valtimo 1/2011-3/2012
Lisä-äänitykset Teijo Tikkanen, Metakka-studio, Nurmes 4/2012 (pedal steel-soolo, 5) ja
Ville-Veikko Markkanen, Joensuu 3/2012 (rummut, 3)
Miksaus Teijo Tikkanen, Metakka-studio, Nurmes 3-4/2012, paitsi raita 2
Yrjö Vähäkallio, Outokumpu 3-4/2012
Masterointi Jari-Jussi Nippala, Sonicimage-studio, Kouvola 4/2012

Kannet Ville-Veikko Markkanen ja Suonna Kononen
Etukannen valokuva Mikko Makkonen


Kesän korvalla julkaistuista kesä-ep:istä tai -mini-cd:istä oli jo tullut pienoinen perinne Huojuvan ladon kohdalla. Silläpä Lieksan tyttöäkin ruvettiin tekemään.

Julkaisusta päästiin yhteisymmärrykseen Virran Olan julkaisseen Suomen Maaseutumusiikkiyhdistyksen kanssa. Ladon toiseen kokopitkään SMMY ilmaisi kuitenkin rahkeensa riittämättömiksi, joten samalla kun tätä levyä tehtiin, aloin käydä neuvotteluja albumista Turenki Recordsin kanssa. Turenki vaikutti järkevältä ja aikaansaavalta pienlevy-yhtiöltä, joka sai musiikkiaan läpi myös radioihin (ja sellaiseksi myös osoittautui, voisi lisätä).

Lieksan tytössä koeajettiin myös uutta levyntekotapaa pitkäsoitolle. Pohjat äänitettiin Helsingin Pitäjänmäen Hitsvillessä, päällesoitot ja laulut Vähäkallion Ykän laitteistolla Pohjois-Karjalassa, miksaus Tikkasen Teijon studiolla Nurmeksessa. Tulokset vaikuttivat ainakin bändistä sen verran hyviltä, että samalla metodilla lähdettiin työstämään Ladon kakkosalbumia, joka sitten ilmestyi syyskuussa 2012 nimellä Rakkaus ja juuret.

Lieksan tyton nimikappaletta, käännöstä Brinsley Schwartz -yhtyeen rallista Country Girl soitti jo 2000-luvun alun folk-bändini Tuhatkauno, mutta kappaleeseen ei silloin saatu käännöslupaa. Niinpä se pystyttiin silloin julkaisemaan vain kotipolttoisella Kylmää kyytiä -albumilla, ei Tuhatkaunon virallisilla julkaisuilla. Nyt lupa tuli itseltään säveltäjä-sanoittaja Nick Lowelta. Ladon versio nousi toukokuussa 2012 Radio Suomen soittolistalle ja kukkui 40 soitetuimman joukossa vielä joulukuussa. Pitäisikö sanoa, että tiesinhän minä, että se on hyvä radiobiisi...

Lieksan tyttö julkaistiin tänä samaisena versiona myös Rakkaudella ja juurilla, mutta mini-cd:n loput neljä kappaletta löytyvät ainoastaan tältä kiekolta.

Maalaismaisema on, jos ei varsinaisesti Suomi-kantrin, niin kantriaiheisen suomipopin klassikko 70-luvulta. Petri & Pettersson Brassin savolaissoul-sovitus entrattiin aivan uusiksi, rummuttoman folkin ellei peräti laulelman suuntaan.

Kosmiset huolet on lauluntekijä Sakari Neuvosen hieno kappale, joka jatkaa sellaisten Huojuvan ladon psykedeliakantribiisien kuin Balladi Seilin saaresta tai Miinus 30 sarjaa. Kappale äänitettiin muusta levystä poikkeavalla tavalla. Siitä oli olemassa vahvatunnelmainen demo alkuvuodelta 2011, jota päädyttiin käyttämään pohjana. Vanhan rumpalimme rummut ylipyyhittiin ja Ville soitti tilalle uudet, minkä jälkeen Ykä soitti bassoraidan uusiksi ja Teijo miksasi paketin kasaan asiaankuuluvan spykedeelisin lisämaustein.

Paha kuu äänitettiin spontaanisti Hitsvillen sessioissa tammikuussa tämän levyn bonukseksi, kun kaikki muu äänitettäväksi suunniteltu oli saatu taltioitua. Kyseessä siis Tuomari Nurmion Kuu-albumilta löytyvä Bad Moon Rising -käännös, jonka sovitusta rukattiin lennossa Louisianan suuntaan.

Kaksi-nolla syntyi myös ep- tai mini-cd-bonukseksi, Hurriganes-henkinen huoleton rokkirypistys, joka ei ole aivan linjassa Huojuvan ladon muun tuotannon kanssa. Kappaleessa jokainen Lato-kitaristi pääsee soittamaan soolon, järjestyksessä Jallu, minä, Ile, Ykä ja loppuhäivytyksessä vielä Ile.

Lieksan tytön julkaisukeikka soitettiin Helsingin Tavastialla 03.05.2012, elämäni ensimmäinen oma Tavastian-keikka muuten. Samassa yhteydessä tavattiin Turenki Recordsin Topi Salmi ja Harri Koski ja lyötiin kättä päälle albumin julkaisusta.

Levyn YouTube-mainosvideo löytyy täältä. Laulujen sanat ja tabulatuurit löytyvät Huojuvan ladon sivuilta.

Lieksan tytön painos on myyty loppuun. Nimikappaleen saa kokoelmiinsa samana versiona Rakkaus ja juuret -albumilla. Kosmiset huolet -kappale löytyy Lieksan tyttö -levyn versiona puolestaan Maaseutumusiikkia vol. II -kokoelmalta.


hl_tavastia_030512_pieni.jpg

Huojuva lato Tavastian-keikalla 03.05.2012. Vuosittaisella Amerikan-matkallaan ollutta Vartiaisen Ileä paikkasi pedal steelissä Miikka Paatelainen. Vahvistuksena keikan loppunostossa Kevyiden Multien Marko Aho kitarassa ja Tapio Kojo haitarissa. Kuva: Topi Salmi