Folkswagen:
Itärajan pojat - Valitut teokset

fw_itarajan_pojat_pieni.jpg













CD, kesto 71.00
Pilfink Records JJVCD-67, julkaistu 23.05.2009

1.  Raivolan mies (Säv. & san. Timo Munne) 4.05
2.  Itärajan pojat (Säv. Jari Lappalainen, san. trad.) 5.06
3.  Volodja tahtoo lentää (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.48
4.  Suomenhevonen Säv. & san. Suonna Kononen) 4.05
5.  Jerunda (Säv. trad., ven. san. Timo Munne) 2.35
6.  Pojanpoika poistuu (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.25
7.  Balladi Rääkkylän Kihauksesta (Säv. & san. Suonna Kononen) 6.07
8.  Kirje Veikolle (Säv. & san. Timo Munne) 4.27
9.  Amerika -America- (Säv. & san. Markus Tukia, karj. san. Timo Munne & Santtu Karhu) 2.24
10. Venäjän tiet (Säv. Suonna Kononen, san. Suonna Kononen & Timo Munne) 4.27
11. Pitkärannan yö (Säv. & san. Timo Munne) 4.06
12. Leningradin sorvaaja (Säv. Suonna Kononen, san. Timo Munne & Suonna Kononen) 4.40
13. Kosmonautti (Säv. Mikko Leinonen, san. Timo Munne) 4.03
14. Hullu trollikuski (Säv. Suonna Kononen, san. Timo Munne) 3.22
15. Murmansk (Säv. & san. Sakari Neuvonen) 3.23
16. Brilliantovye dorogi (Säv. Vjatsheslav Butusov, san. Ilja Kormiltsev) 3.06
17. Matkaselän asemalla (Säv. & san. Timo Munne) 4.51
18. Sandra Of St. Mura -Suhmuran Santra- (Säv. & san. Terho A. Könönen, engl. san. Susan Sinisalo) 3.16
 
Timo Munne: laulu, akustinen kitara
Suonna Kononen: laulu, akustiset ja sähkökitarat, huuliharppu, mandoliini, kosketinsoittimet, nokkahuilu
Joonas Ojajärvi: sähköiset ja kontrabassot, mandoliini, taustalaulu (2005-2009 tehdyillä kappaleilla)
Jari Lappalainen: rummut ja lyömäsoittimet, mandoliini, kosketinsoittimet (2006-2009 tehdyillä kappaleilla)
Mikko Leinonen: rummut ja lyömäsoittimet, taustalaulu (2005-2006 tehdyillä kappaleilla)

Vieraana
Tapani Kinnunen: puhe (14)
Pertti Komu: nauhaton bassokitara (15)
Arttu Kunnasto: haitari (6, 18)
Jarmo Kähkönen: alttoviulu (15)
Harri Marstio: laulu (18)
Markojuhani Rautavaara: mandoliini (7)
Ilkka Vartiainen: pedal steel (8, 11)

Sovitukset Folkswagen ja vierailijat
Uusien kappaleiden 1, 2, 9 ja 12 äänitys ja miksaus, kappaleiden 3, 7 ja 16 remiksaus ja kokoelman masterointi Teemu Sinkko
Ylämyllyn JJ Voice -studio 09/2008-04/2009
Kannen valokuva Jussi Sinkkonen
Kansien kokoaminen Heikki Kotilainen ja Suonna Kononen


Lainaus tekstistäni Folkswagenin Internet-sivuilta: "Folkswagenin uran ensimmäisellä kokoelmalevyllä piirtyy bändin ura Stolitshnaja-omakustanteesta Matkaselän asemalla -arvostelumenestykseen ja kvartetiksi kasvavan yhtyeen myöhempiin seikkailuihin folkrockin ja iskelmän ihmemaissa. Kokoelmassa on hienot pahvikannet ja 20-sivuinen kansivihko." Totta joka sana.

Olen aina pitänyt kokoelmalevyistä, ja kun Pilfink Recordsin Jarmo Kähkönen ehdotti pikemminkin Folkswagen-kokoelman tekemistä kuin uusintapainoksia loppuunmyydyistä Matkaselän asemasta ja Karjalan balsamista, ei ainakaan minua tarvinnut ylipuhua. Oli nastaa tonkia kansiin nauha- ja valokuva-arkistoja, luoda paketti jota tutkaillessa voi viihtyä tovin jos toisenkin, kuten hyvin tehtyjen kokoelmien parissa voi.

Kappaleista päästiin yhteisymmärrykseen kohtalaisen kivuttomasti. Tehtiin kysely faneille ja bändin jäsenten omat listaukset. Sekaan saatiin laittaa vähän uuttakin, eli äänitimme joukkoon muualta löytymättömät Itärajan pojat ja Barefoot Brothers -cover Amerikan, sekä uudet tyrnästi rokkaavat, vuosien varrella kehittyneet versiot Raivolan miehestä ja Leningradin sorvaajasta. Kolmea kappaletta Sinkon Teemu remiksasi hieman parempaan kuosiin. Tienhaaran Volodjassa ei ollut tarpeeksi dynamiikkaa säkeistöjen ja kertosäkeiden välillä, Balladi Rääkkylän Kihauksesta julkaistiin alkuperäisellä Internet-singlellä nopeasti tehtynä, mutaisen oloisena miksauksena, ja Stolitshnajan Brilliantovye dorogin stereomikrofoniäänityksessäkin oli parannettavaa.

Itärajan pojat painottuu Folkswagenin omiin biiseihin ja rock-ohjelmistoon, mutta olisihan niitä Sellanen ol' Viipureita ja Joensuun Ellejä hieman hassua ollut kokoelmalle tällätä. Vaikka valtamedia ei yhtyeestä ollut kiinnostunut enää pätkänkään vertaa (olen tainnut nähdä kokonaista kaksi Itärajan pojat -levyarviota), olen kokoelmasta edelleen iloisen ylpeä. Jokainen pikkubändi maailmassa ei tosiaankaan pääse tekemään best ofia, ja Itärajan pojat niputtaa eittämättä Folskin parhaat saavutukset.

Minkä puuttumista harmittelen eniten? Yhtyeen keikoilla alusta asti paljon soitetut, eräänlaiset tunnusbiisit Anarhija ja Kamtshatka olisivat saaneet olla mukana. Samaten Marskinpa miehiä, joka olisi ollut nastaa purkittaa kunnolla kaveribändimme Rymäkän kanssa. Marskin yhteisissä livevedoissa homma tiivistyi jotenkin kokoaan suuremmaksi. Itse kirjoittamistani Folski-biiseistä olisin pelastanut loppuunmyydyiltä painoksilta ja unohduksen kylmältä talvelta vielä sellaiset kuin Valon ja varjojen tanssi, Kaunis kylmä, Vanhan kyläkaupan rappusilla, Voi Venäjä! ja Jättäkää Pohjois-Karjalan uraani minne se kuuluu. Tämä oli kuitenkin vain yksöis-cd, ja kyllähän tuo Munnekin biisejä osasi tehdä, eivätkä niistäkään kaikki parhaat ole mukana...

Itärajan pojat jäi Folkswagenin viimeiseksi fyysiseksi omaksi levyjulkaisuksi. Internet-single Itä-Karjalan Rock 'n' Roll / Mama Anarhija julkaistiin eräänlaisina jäähyväisinä syyskuussa 2010, sen sai ladattua ilmaiseksi Folkswagenin silloin toimineilta www-sivuilta, mutta aineellista painosta siitä ei koskaan tehty. Ja Folkswagen-fanienhan kannattaa huomata, että Suomenhevoselta ja muilta lauluilta löytyy myös neljä raitaa muualla julkaisematonta Folskia.

Folkswagenin peruina minulle jäi tukku levyttämättömiä kappaleita: Tienhaara, Kuutostie-boogie, Kirka Babitzin (sävel Jari Lappalainen), Stalinin urkua (sävel Jari Lappalainen), Kivatshin tarjoilija, Karjalaista hylkytavaraa, Yömyssy Kalevalan hotellissa, Veran kissa (sävel Jari Lappalaisen kanssa), Missä on Katja?, Pihla keinuu (kolme viimeistä biisiä lastenlauluja - lastenlevyprojektiakin Folkswagen suunnitteli). Syvärin jouluyö, Karjalan taivaan alla ja Kevään hopeinen virta olivat myös Folskille tarjolla ja päätyivät Huojuvan ladon repertuaariin. Saa nähdä, tuleeko noihin muihin vielä palattua.

Sitä odotellessa Itärajan pojat -kokoelmaa on vielä runsaasti saatavilla Pilfink Recordsin nettikaupasta hintaan 8,95 e/kpl.


fw_nurmes_160109_pieni.jpg

Omiin Folkswagen-valokuvasuosikkeihini kuuluu tämä ruutu Nurmeksen Hannikaisen salin keikalta 16.01.2009. Kuva syntyi sattuman kauppaa. Annoin ennen keikkaa perheen Olympus-digipokkarin miksaaja Teemu Sinkolle, jotta tämä ottaisi muistoksi pari otosta. Salin tekniikkakopin laseihin syntyi hieno peilaava heijastus, ja taustalla yhtyeen tunnuslippu sai kerrankin kunnolla tilaa ahtaisiin normikeikkapaikkoihin verrattuna. Minulle kuva tiivistää sen, kuinka yksin ja keskittyneenä Folkswagen sai Suomessa tehdä omaa juttuaan - niin kauan kuin jaksoi. Kuvassa vasemmalta SK, Jari Lappalainen, Timo Munne ja Joonas Ojajärvi. Kuva: Teemu Sinkko