Tuhatkauno:
Vettä saappaissa

tk_vetta_saappaissa_pieni.jpg


CDR-albumi, kesto 53.04
Levyasema Lempi LESE-17, julkaistu 10.04.2001

1.  Kesälaulu (Säv. & san. Jyri Martiskainen) 3.13
2.  Kalininista Tveriin (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.03
3.  Minä rakastan... (Säv. Jyri Martiskainen, san. Arvo Turtiainen) 2.08
4.  Tuulentupa (Säv. & san. Pertti Komu) 3.13
5.  Tulviiko Pielinen koskaan? (Säv. & san. Suonna Kononen) 4.02
6.  Pankakoski sunnuntaiaamuna (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.50
7.  Pertin hiihtoreissu (Säv. Pertti Komu) 2.48
8.  Illalla, kun junanvaunut kootaan Joensuun asemalle (Säv. & san. Suonna Kononen) 5.30
9.  Timotei, sinä keinuva heinä (Säv. Jyri Martiskainen, san. Eila Kivikk'aho) 3.34
10. Sano, sano todella (Säv. Jyri Martiskainen, san. trad.) 2.34
11. Huolista kipiät silmät (Säv. trad. / Jyri Martiskainen, san. trad.) 2.57
12. Balladi avaruussavolaisesta (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.24
13. Prinsessa ja trubaduuri (Säv. Jyri Martiskainen, san. Einari Vuorela & V. A. Koskenniemi) 3.11
14. Yksinäinen (Säv. & san. Pertti Komu) 2.34
15. Uimaharjun valot (Säv. & san. Suonna Kononen) 6.11

Pertti Komu: nauhaton sähköbasso, taustalaulu
Suonna Kononen: laulu, akustinen kitara, huuliharppu
Jyri Martiskainen: laulu, akustinen kitara
Markus Torniainen: haitari

Sovitukset Tuhatkauno
Äänitys ja miksaus Tuhatkauno
Pyhäselän Reijola, 02/2001
Masterin editointi Antti Heikkinen
Kuopio, 03/2001
Kannen maalaus Pertti Komu
Kansi Pekka MakkonenTuhatkauno syntyi Joensuussa 1999. Tutustuin folk- ja progeharrastaja, basisti Pertti Komuun, jolla oli halua perustaa akustissävytteistä musiikkia soittava bändi. Pertti tunsi Joensuuhun Lieksasta muuttaneen Jyri Martiskaisen, jolla oli kansanmusiikkitaustaa ja tukku omia biisejä. Jo ensimmäisessä treeneissä selvisi, että kolmiäänisellä stemmalaululla kuorrutettua folkmusaa olisi hauska näiden ukkojen kanssa tehdä.

Tuhatkauno soitti ensimmäisen keikkansa Joensuussa 1900-luvun loppumetreillä. Vuosi 2000 meni vielä ohjelmistoa kasatessa, harjoitellessa ja viimeisenä mukaan liittynyttä haitaristi Markus Torniaista sisään ajaessa. Tottakai mieli paloi ennen pitkää jonkin sortin taltiointia tekemään.

Tuhatkaunon ensimmäinen levyjulkaisu oli tämä "treenikämppälivenä" Reijolan koululla nauhoitettu, yksittäiskopioitu, mutta virallisesti Teoston kautta julkaistu cdr. Mikitimme laulut ja soittimet, kytkimme jostain lainattuun mikseriin DAT-nauhurini ja painoimme recciä. Masterin editoi kasaan Heikkisen Antti, jonka nimeen olette törmänneet jo monta kertaa, jos olette lukeneet tämän diskografian 90-luvun juttuja. Ana oli muuttanut tässä välissä lapsuudenkaupunkiinsa Kuopioon.

Kuten biisilistasta huomaa, biisejä tuli perustajakolmikosta jokaiselta. Jyri sävelsi mielellään runoja ja käytti aihelmina kansanperinnepätkiä. Omista kappaleistani Kalininista Tveriin ja Tulviiko Pielinen koskaan? olivat Korpraali Kukkakaalin Liikkeellä jossain Suomessa -sessioista, Balladi avaruussavolaisesta samannimisen mini-cd:n nimikappale.

Uusia kappaleita sijoitin mielelläni uuden kotimaakuntani maisemiin. Olen tässä yrittänyt muistella, että miksi. Osaltaan virnuilin kyynelehtivälle "jo Karjalan kunnailla kukkii puu" -kotiseutulaulelmalle, mutta osaltaan yritin Juicen jalanjäljissä tallettaa Suomea. Tämä hankehan pantiin alulle jo Korpraali Kukkakaalin kanssa Liikkeellä jossain Suomessa. Tuhatkaunon kotikenttäkeikoilla Joensuu- ja Pohjois-Karjala -aiheiset biisit saivat joka tapauksessa hyvän vastaanoton.

Vettä saappaissa aiheutti mukavaa pikkukuhinaa saaden muun muassa positiivisen arvion Aksentti-lehdeltä. Sitä kautta levyä päätyi useiden kirjastojenkin kokoelmiin. Tämänkaltaista, positiivishenkistä, Hootenanny Trio / Pihasoittajat-perinteitä kantavaa folkkia ei Suomessa tehnyt kuitenkaan tähän aikaan juuri kukaan muu.

Harjoittelimme loppuvuodesta 2001 vielä toisella cdr:llä, Kylmällä kyydillä, ja sen jälkeen toiminta siirtyikin oikeiden levyttävien bändien luokkaan, kun joensuulainen Pilfink Records kiinnostui meistä ja julkaisi täyspitkän Aavarannan.

Vettä saappaissa -kansiteksteissä on pari krediittivirhettä Jyrin kappaleiden tiimoilta, tässä olevat tiedot on korjattu. Kesälaulu, Kalininista Tveriin, Tuulentupa, Tulviiko Pielinen koskaan?, Pertin hiihtoreissu, Timotei, sinä keinuva heinä ja Uimaharjun valot äänitettiin 2002 uudestaan Aavarannalle. Minä rakastan... päätyi uutena sovituksena 2003 Minä rakastan... -ep:lle.

Minulla ei ole tällä hetkellä cd-levyjen kopiointiomahdollisuutta, joten ilmoitan täten, että Vettä saappaissa -painos on loppu.


tk_reijola_2000_pieni.jpg

Tämä Pyhäselän Reijolassa Tuhatkaunon treenikämppäkoulun pihalla kesäkuussa 2000 otettu poseeraus oli käytössä promokuvana Vettä saappaissa -aikoina. Vasemmalta SK, Pertti Komu, Markus Torniainen ja Jyri Martiskainen. Kuva itselaukaisijalla SK