Tuhatkauno:
Huojuvan talon laulukirja

tk_huojuvan_talon_laulukirja_pieni.jpg


CD, kesto 59.23
Pilfink Records JJVCD-15, julkaistu 26.05.2004

1.  Nuoren pojan sydän -Matkalla Makedoniaan- (Säv. Hannu Seppänen, san. Suonna Kononen) 4.12
2.  Elämän sävel (Säv. Jyri Martiskainen, san. Taisto Martiskainen) 4.52
3.  Jos tulis' uusi Junnu (Säv. & san. Suonna Kononen) 5.16
4.  Kuu valehtelee (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.34
5.  Folkmusaa (Säv. & san. Jyri Martiskainen) 2.51
6.  Kissanpäiviä (Säv. & san. Jyri Martiskainen) 3.48
7.  Ruikutus (Säv. & san. Pertti Komu) 5.15
8.  Helppoheikki (Säv. & san. Pertti Komu) 3.31
9.  Huojuvan talon laulukirja (Säv. & san. Suonna Kononen) 6.19
10. Saat luvan (Säv. & san. Jyri Martiskainen) 3.53
11. Tällä tiellä (Säv. & san. Ismo Alanko) 3.07
12. Kotiin (Säv. & san. Jyri Martiskainen) 3.45
13. Yksinäinen (Säv. & san. Pertti Komu) 3.13
14. Joki ei tyhjene yhteen lauluun (Säv. & san. Suonna Kononen) 5.33

Pertti Komu: 5-kielinen nauhaton sähköbasso, taustalaulu, 6-kielinen akustinen kitara (7)
Suonna Kononen: laulu, 6-kielinen akustinen kitara, mandoliini, huuliharppu
Saana Kähkönen: laulu, viulu, piano (14)
Jyri Martiskainen: laulu, 6- ja 12-kieliset akustiset kitarat
Markus Torniainen: 5-rivinen haitari

Avustamassa
Petri Karttunen: sopraanosaksofoni (11), tenorisaksofoni (3)
Katsi Kokkonen: nokkahuilu (12)
Matti Koponen: perkussiot (1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 11, 12), xylorimba (9)
Liisa Kuusipalo: taustalaulu (9)
Mea Kähkönen: sello (9)
Juha Mitjonen: orkesterikitara (8)
Kaisa Raitio: taustalaulu (9)
Tiina Sotkasiira: taustalaulu (9)
Kai Åberg: flamencokitara (4)

Sovitukset Tuhatkauno & vierailijat
Äänitys ja miksaus Jarmo Kähkönen
JJ Voice -studio, Ylämylly, 10/2003 - 04/2004
Etukannen maalaus Pertti Komu
Kansi Pekka MakkonenTuhatkaunon toisesta pitkäsoitosta ei tullut yhtä onnistunut kokonaisuus kuin Aavarannasta, vaikka bändi paikoitellen soi komeasti - Elämän sävel on yksi bändin hienoimpia saavutuksia, mitä biisin soivuuteen ja lepuuttamiseen tulee. Jotkut biisit jäivät kuitenkin raakileiksi, eivätkä kaikki vierailuosuudet oikein istu kokonaisuuteen. Levyä tehtiin studion joutoaikoina palasissa puolen vuoden mittaan, eikä keskittyminen oikein ollut mahdollista. Opetus: näin käy helposti kengännauhabudjetilla ja bändidemokratiassa. Olisi tarvittu tuottaja tai lempeä diktaattori hankkimaan viikon pätkä studioaikaa, pitämään enimmät rönsyilyt kasassa ja tiivistämään kokonaisuus 40 minuutin - kolmen vartin kantturaan.

Tuhikselle ominaisen folkin ja folkrockin lisäksi biisivalinnoissa tehtiin harkittuja koukkauksia iskelmän ja laulelman suuntaan. Omat kunnianhimoisimmat kokeiluni olivat Junnu Vainio -tribuutti Jos tulis' uusi Junnu ja Kevin Ayersin Lady Rachelista ja Marja Mattlarin balladeista inspiraatiota saanut Huojuvan talon laulukirja. Nuoren pojan sydämen sanoitin Hannu Seppäsen kaihoisaan haitari-instrumentaaliin. (Seppänen antoi sanoitusluvan mieluusti. Kappale on esitetty sittemmin kerran yhdessäkin Koskisfolk-festivaalilla.) Kuu valehtelee nousi luontevasti Suuren silmän repertuaarista viulisti-Saanan laulettavaksi.

Huojuvan ladon laulukirja jäi Tuhatkaunon viimeiseksi levyksi. Folkswagenilla alkoi Matkaselän asemalla -levyn menestymisen myötä olla niin paljon keikkoja, että minun perheellistyneenä miehenä oli pakko tehdä valintoja. Tarjosin muille Tuhiksille mahdollisuutta jatkaa ilman minua, olihan bändissä kaksi kyvykästä laulunkirjoittajaa Jyrin ja Pertin hahmoissa, mutta yhteinen päätös tuntui olevan, että laitetaan bändi tauolle, johan tässä on puolenkymmentä vuotta aika paljon soiteltukin ja toisia katseltu. Ehkä pohjoiskarjalainen folk soi vielä joskus...

Suomenhevonen ja muita lauluja -kokoelmalle valitsin tältä levyltä Junnu-biisin ja nimikappaleen. Jälkimmäisen Teemu Sinkko miksasi vanhoilta moniraitatiedostoilta uudestaan, versiosta tuli alkuperäistä pehmeämpi ja dynaamisempi. Varmastikin yksi sovituksellisesti jännittävimpiä biisejäni Folkswagenin Kauniin kylmän ohella (Kyläkaupan rappusilla -levyllä). Hienoa, että on saanut taitavia muusikoita toteuttamaan ideoitaan.

Huojuvan talon laulukirjaa saa vielä Pilfink Recordsin verkkokaupasta hintaan 6,95 euroa. Levynkeräilijöille tiedoksi, että kansista on olemassa kaksi erilaista versiota. Ensipainoksen bookletin takakannessa oli virhe, valkoinen neliö kissakuvan ympärillä, jonka paino sitten korjasi.


tk_pressikuva_2004_pieni.jpg

Huojuvan talon laulukirjan aikainen Tuhis-promokuva kuvattiin Joensuun Aavarannantie 12:n piharakennuksen seinää vasten. Vasemmalta Pertti Komu, Saana Kähkönen, Markus Torniainen, Jyri Martiskainen ja SK. Kuva itselaukaisimella SK