Eri esittäjiä:
List Plays Nits - A Global Tribute

list_plays_nits_1_pieni.jpg


Kasetti, kesto n. 53.00
Nits-yhtyeen sähköpostilistan tuottama omakustanne, julkaistu 05/1997
Yhdellä kappaleella laajennettu cdr-versio julkaistu 08/2000

SUONNA KONONEN: Broken Wing (säv. Henk Hofstede, Rob Kloet & Robert Jan Stips, san. Henk Hofstede, sov. Suonna Kononen) 2.08
MARK J. MOERMAN & SUONNA KONONEN: Mountains In Minutes (säv. & san. Michiel Peters, sov. Mark J. Moerman & Suonna Kononen) 3.37
SUONNA KONONEN: Moved By Her (säv. Henk Hofstede, Rob Kloet & Robert Jan Stips, san. Henk Hofstede, sov. Suonna Kononen) 2.20


Kun 90-luvun puolivälissä sain yliopiston kautta ensimmäisen sähköpostiosoitteen, aukesi musiikkiharrastuksessa uusi maailma. Yhteyksiä musankeräilijöihin pystyi luomaan tuosta vain eri puolille maailmankylää. Seurasin aktiivisesti esimerkiksi Neil Young -fanien Hyperrust- ja Human Highway -listoja, Jethro Tull -fanien St. Cleve Chroniclea ja Nits-fanien Nitslistiä. Levyjen ja konserttinauhojen hankkiminen sai uutta potkua, ja konserttiraporttien seuraaminen tuoreeltaan oli tietysti mieltä kiihdyttävää, yleistä fanihölinää väheksymättä.

Fanien c-kasetti-, sittemmin cdr-tribuutit olivat 90-luvun listoilla mielenkiintoinen ilmiö. Esimerkiksi tämän ensimmäisen Nits-tribuutin Mountains In Minutes -versio syntyi yhteistyönä amerikkalaisen Nits-fanin kanssa. Meillä oli "keskenään keskustelevat" 4-raitakasettinauhurit, ja täydensin Markin pohjaraidat kitaralla ja stemmoilla, joista Mark sitten kasetin Amerikkaan takaisin saatuaan kokonaisuuden miksasi. Nykyään lähetettäisiin tietysti jo tiedostoja, mutta oli tämä nyt aika edistyksellistä analogipohjalta kengännauha- tai pikemminkin opintotukibudjetilla.

Nauhoitusten taso tällaisissa hankkeissa tietysti vaihteli rajusti, mutta se oli osa homman viehätystä. Tälläkin kasetilla yksinkertaisin kappale on epävireistä hoilausta pianonpimputuksen päällä, viimeistellyin taas ruotsalaisen Kvarnbarn-yhtyeen cover Whales Of Tadoussacista, joka on niin hieno että voisi mennen tullen olla virallisesti julkaistu. 

Näiden omien cover-valintojen alkuperästä vielä sen verran, että Broken Wing löytyy Nits-levy Nestiltä, Mountains In Minutes Adieu Sweet Bahnhofilta ja Moved By Her Hjuvilta.

List Plays Nits -tribuutteja syntyi vuosien varrella kaikkiaan kolme, ja meikäläinen on mukana myös kakkos- ja kolmososalla. Tarkemmin aiheesta Dennis Versteegin Nitsfans-sivustolla.