Suuri silmä:
Ikävä on kala - Valitut demot 1992-1993

ss_ikava_on_kala_pieni.jpg


Kasetti, kesto n. 20.00
Levyasema Lempi LEKA-2, julkaistu 12/1993

A-puoli
1. Kuus-Kuus-Kuusrock (säv., san & sov. Arto Laitinen)
2. Joka jumalan aamu (säv., san. & sov. Suonna Kononen)
3. Hepoasteilla (säv., san. & sov. Suonna Kononen)
4. Kuu valehtelee (säv., san. & sov. Suonna Kononen)
5. Improvisaatio (säv. & sov. Arto Laitinen & Suonna Kononen)

B-puoli
1. Käytöslaulu (säv. & san. Suonna Kononen, sov. Suuri silmä)
2. Alkuainelaulu (säv. & san. Arto Laitinen, sov. Arto Laitinen & Suonna Kononen)
3. Laitisen parempi valssi (säv. & sov. Arto Laitinen)
4. Nokivasara (säv. & san. Suonna Kononen, sov. Suuri silmä)
5. Kankaan kaunis Katriina (säv. trad., san. Sauvo Puhtila, sov. Suuri silmä)

Emilia Kivistö: laulu, viulu
Suonna Kononen: laulu, akustinen kitara, huuliharppu
Arto Laitinen: laulu, basso, akustinen kitara
Jussi Tolonen: sähkökitara (B1)

Äänitys ja miksaus Suonna Kononen ja Arto Laitinen
Tourulan radiostudio, Taitoniekantie 9 B 416 ja Lillukan treenikämppä 11/1992-10/1993,
paitsi A1 ja B5 Jukka Niemelä
Kortepohjan demostudio 08/1993
Masterin editointi Suonna Kononen ja Arto Laitinen
Tourulan radiostudio
Kansi SK


Suuri silmä -yhtye syntyi Jyväskylässä vuoden 1992 journalistiikanopiskelijavuosikurssista. Iitistä Jyväskylään muuttaneesta Laitisen Artosta löytyi hengenheimolainen, joka diggasi monipuolisesti samanlaisesta musasta Juice Leskisestä Hectoriin ja Kauko Röyhkään, akustisesta folkista progeen. Viulisti Emilia Kivistö kiinnitettiin mieluusti remmiin - Scarlett Rivera- ja Pirkko Kontkas -fanin unelma oli saada naisviulisti bändiin. Alussa mukana oli vielä neljäntenä jäsenenä Jussi "Juba" Tolonen kitaroineen.

Suuri silmä teki 1992-1993 kymmenkunta keikkaa, joista isoin oli Kuusrockin bändikilpailussa Oulussa. Emme voittaneet, mutta ei reissu huonokaan ollut. Eniten keskityimme tällä bändillä äänitysten tekemiseen, mikä oli meille riemastuttavan uutta ja johon journalistiikan laitokset studiot tarjosivat oivan mahdollisuuden (siis journalistiikan harjoitustöitähän siellä olisi pitänyt tehdä).

Kaipa sitä voi sanoa, että ajan grungeaallon ja lama-Suomen paikallisradiopopin keskellä Suuri silmä oli pieni folk-outolintu, jonka akkari-viulu-sähköbasso-biisit potkivat parhaimmillaan lupaavasti, mutta jonka opiskelijabiletyyliin hassuttelevassa ohjelmistossa olisi ollut täsmentämisen varaa. Olimme oman elämämme Peter, Paul & Maryjä, emmekä vahingoittaneet muita toiminnallamme. Mitä nyt pakkomöimme näitä omakustannekasetteja kurssikavereillemme. Mikäköhän olisi ollut tällaisen demon hinta mummonmarkka-aikaan, kaksikymppiä? Johan sillä olisi saanut lama-Keski-Suomen keskioluträkälöissä happy hourin aikaan kaksi kekkiä, tai Ruutikellarissa jortsutun illan päätteeksi makoisat taksarit. (Luojan kiitos, ettei tarvitse enää asua Keski-Suomen murteen vaikutuspiirissä.)

Suuri silmä lopahti 1994, kun Arto lähti opiskelijavaihtoon Englantiin. Itse rupesin keskittymään musantekoon trubaduuripohjalta; se johti ihan virallisesti painettuihin Sähkökatkos- ja Balladi avaruussavolaisesta ja muita lauluja -cd:isiin. Arton palattua Kentistä 1996 laitettiin taas soittohynttyyt yhteen, kun bändihommista oli jäänyt kuitenkin sen verran hyvä maku suuhun. Syntyi Korpraali Kukkakaali ja sen ensimmäinen omakustannekasetti Kiljuvan kian kiassa.

Kun 2010-2011 kokosin Suomenhevonen ja muita lauluja -kokoelma-cd:tä, kävin tietysti Suuren silmänkin vanhat nauhat läpi. Valitsin Ikävä on kala -kasetilta cd:lle mukaan kappaleet Nokivasara ja Kuu valehtelee. (Kuu valehteleestahan teki uuden sovituksen myös Tuhatkauno Huojuvan talon laulukirjalle.)

Paikkansa jollain outoilu-suomifolk-kokoelmalla ansaitsisi myös Suuren silmän Kankaan kaunis Katriina -versio, Emilian keikkabravuuri, johon saimme tunnelmallisen sovituksen aikaiseksi.

Ikävä on kala -kasetteja on minulla vielä pari ylimääräistä jäljellä. Hintaan 5 e/kpl (sis. postikulut) lähtee, heitä postia, jos kiinnostaa: suonna miukumauku yahoo piste com.